Thursday 5 December 2013

Ankara Tartışmaları: Türk Milliyetçiliğinde Irkçılık ve Irkçı Söylemler

(Turkish language requirement)

Tarih Vakfı’nın düzenlediği “Ankara Tartışmaları 2013- 2014” etkinliğinin dördüncü konuşması 6 Aralık 2013 Cuma günü saat 18:00'de gerçekleşecek. 

Clark Üniversitesi'nde doktora çalışmalarını yürüten Ümit Kurt'un vereceği seminer, "Ana bir Damar Olarak Türk Milliyetçiliğinde Irk(-çılık) ve Irkçı Söylemler, Tınılar, Dokular ve Renkler: Türk Yurdu Dergisi Örneği (1911-1916)" başlığını taşımakta.




Kurt, bu konuşmasında 31 Ağustos 1911’de yayın hayatına başlayan Türk Yurdu dergisinin Türk milliyetçiliği fikrinin oluşturulması, sistematikleştirilmesi ve yaygınlık kazanmasındaki önemli rolünü ele alacak. Sunuşunda bu dergideki yazılar üzerinden Türk milliyetçiliği kumaşının, Türk milliyetçiliğindeki ırkçı damarın ve örüntülerin izini sürecek. Türk milliyetçiliğinin oluşturucu unsurlarından biri olarak ırk kavramının, ırkçılığın, ırkçı tınıların ve vurguların dergide mesai harcayan Türkçü entelektüellerin yazılarında ele aldıkları kadarıyla nasıl belirdiklerini ve bu örüntünün Türk milli kimliğinin inşa sürecinde ne derece ana bir damar olduğunu tartışmaya açacak. Her milliyetçi fikrin ırkçı olduğuna dair bir yanlış bir algının yaygınlığının bilincinde olarak, fakat incelediği metinlerdeki milliyetçilik anlayışı ve stratejilerin seküler anlamda ırkı ve ırka ait olan birçok unsurla birlikte dönemin Türkçü entelektüelleri tarafından kullanıldığını ileri sürecek olan Kurt, söz konusu yazılarda kullanılan analojiler, metaforlar ve tarih anlayışının bu türden bir düşünsel damarla rezonans halinde olduğuna dair gözlem ve analizlerini bizlerle paylaşacak. 

Adres: Selanik Cd Tankut İş Merkezi No: 82 D: 30 Kızılay
Tel: (0312) 420 0510

No comments:

Post a Comment