Monday 14 April 2014

Konser / Concert: Kucheh Kharabat Ensemble & Homayoun Sakhi

Afganistanlı “Kucheh Kharabat Ensemble & Homayoun Sakhi” grubu, 17 Nisan 2014 Perşembe akşamı saat 20:00’de Hint ve İran etkisinde şekillenen son derece renkli ve zevkli Afgan Klasik Müziği’nin tasavvufîi örneklerini MEB Şura Salonu’nda sergileyecekler.


Afgan Müziği, tarihsel süreç içinde kuzey, doğu ve batısında yer alan Pers ve Hint İmparatorlukları ile Türk Devletlerinin etkisi altında oluşmuş, çeşitli renkleri barındıran özgün bir müziktir. Farklı sazları, beste biçimleri ve icra üslûplarıyla Afganistan’da bulunan her bölge, bu müziğin çeşitliliğine katkıda bulunmaktadır. 1860’lı yıllarda, dönemin Kabil emiri Şir Ali Han, klâsik geleneğe bağlı olarak yetişmiş bir grup müzisyeni, sarayında çalmaları için Hindistan’dan getirtip, tarihi kentte sarayın yakınında bir yere yerleştirmiştir. Kuşe-i Harabat olarak bilinen bu bölge, o günden sonra Kabil’de müzisyenlerin yaşadığı bölge haline gelmiştir. Tarihsel süreç içinde bu müziği destekleyerek gelişmesini sağlayanlar, hem İran ve Hint kültürlerine aşina olan, hem de klasik İran şiirini seven Afgan yöneticilerdir.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından Aga Khan Music Initiative desteği ile düzenlenen konsere giriş ücretsizdir.

No comments:

Post a Comment