Monday 14 April 2014

Konser / Concert: Mehr Ali & Sher Ali Qawwali

12 kişiden oluşan "Mehr Ali & Sher Ali Qawwali Topluluğu", Pakistan bölgesinde şekillenen Çeşti kökenli zikir geleneğinin günümüzdeki en önemli topluluğu olarak, 16 Nisan 2014 Çarşamba akşamı Congresium sahnesinde olacak. 

10. yüzyılda Çişti dervişler arasında ortaya çıkan ve günümüze kadar dönüşerek gelen Qawwali, müzik aracılığı ile dini içerikli mesajları nakletmek ve vecd hali meydana getirerek dinleyenlerin Yaradan'a yakınlaşmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. İlahi aşk, ayrılık, vuslat gibi konulardan bahseden metinler, genelde sufi evliyaların şiirlerinden alınır.
Qawwali müziğinin, muazzam bir çeşitlilik barındıran Hint coğrafyasında, İslam'ın yayılmasına yardımcı olarak gelişmesi, bölgelerarası dil ve kültür farklarını aşacak köprüler kurmasıyla mümkün olmuştur. Bu nedenle, Qawwali geleneği tek bir dille sınırlı kalmamış, sürekli diğer bölgelerin kelime ve kavramlarından yararlanarak repertuvarını zenginleştirmiştir. Sonuç olarak, bugün bir Qawwali icrası sırasında, İslam şiirinin ana gövdesini oluşturan metinlerin dili olan Arapça ve Farsça ile birlikte Urduca, Pencabi gibi yerel Hint dillerini de duymak mümkündür.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen konsere giriş ücretsizdir.

Nasıl Giderim / How to Get There

Adres: Söğütözü Cad. No: 1 Söğütözü
Tel: (0312) 285 0385

No comments:

Post a Comment